In het kort mijn ervaring als Taekwon-DO beoefenaar

Als onzekere jongen begon ik met het trainen op woensdag en vrijdag avond. (links)

Vanaf mijn 12de leeftijd beoefen ik de verdedigingskunst Taekwon-DO. Een Koreaanse verdedigingskunst die zich bezig houdt met het conditioneren van zowel lichaam als geest. Het maken van hoge en krachtige en soms gesprongen trappen en het sierlijk presenteren van ‘Tuls’ is wat tijdens een training centraal staat. Tuls zijn een reeds technieken achter elkaar uitgevoerd die samen stuk voor stuk een verhaal vertellen over de geschiedenis van de verdedigingskunst.

Als onzekere jongen begon ik met het trainen op woensdag en vrijdag avond. Alles was spannend maar mijn ouders vertelde me dat het goed voor me was. Ik herinner me het nog zó goed. Ik kreeg mijn eerste Dobok(een wit pak). Hij was te groot en aangezien nieuwe pakken nog erg stijf zijn, leek ik net een duplo poppetje. Ik was zo onzeker dat ik in de gang stond te huilen en niet meer wilde gaan sporten. Dit was het begin en de start van mijn persoonlijke transformatie.

Naarmate de weken vorderde merkte ik een intense verandering. Van onzekere jongen die niet wist wat hij kon begon ik met het uitvoeren van kicks, het lopen van Tuls en het sparren aan het einde van elke training. Maar nog altijd was daar de gedachte ‘als ik maar niet tegenover die ‘Sergio’ kom te staan, hij slaat écht heel hard’. Maar je raadt het natuurlijk al. Elke trainingsavond stond ik weer tegenover hem en elke training kon ik wat klappen verwachten. Maar het maakte me sterker en zelfverzekerder.

De jaren vlogen voorbij en op meerdere momenten heb ik de eerste plaats weten te pakken op de Open toernooien en Nederlands kampioenschappen. Van kleine duplo jongen ben ik ontwikkelt tot een volwassen man met een lange tijd Taekwon-DO ervaring. Van het uitvoeren van de split naar het geblinddoekt gesprongen trappen maken met de intentie om planken uit de lucht te trappen en doormidden te breken. Ik heb het allemaal gedaan.

Vlak voor mijn eerste dangraad(zwarte band) examen heb ik een tattoo laten zetten in mijn zij. ‘De tenets van Taekwon-DO’. De 5 geboden die waardige blackbelt ’taekwondo-in’ dient te bezitten. Ik was zo zelfverzekerd dat ik mijn examen ging halen en dat ik al deze tenets bezat dat ik die tattoo heb laten plaatste. Zonder enige spijt rust hij nog steeds in mijn zij en zonder enige twijfel bezit ik deze tenets nog steeds. Want Taekwon-DO en het consistent 3 tot 5 keer per week sporten heeft mij gemaakt tot wie ik ben.

Volharding
Onoverwinnelijke geest
Hoffelijkheid
Integriteit
Zelfbeheersing

Dit zijn de 5 geboden die mij een waardige dangraadhouder maken.

Ik was op dat moment zoveel aan het trainen en de manier hoe ik trainde was altijd een tandje harder dan de rest. Om die reden kwam mijn leraar naar mij toe en vertelde me dat ik maar moest gaan trainen op een locatie waar ze wat meer bezig waren met internationale toernooien. Daar zag ik wel sport in dus ik startte met een extra trainingsmoment in Alphen aan de Rijn. Het duurde niet lang voordat een WK realiseerbaar werd en daar ging mijn focus dan ook naartoe. Tijdens de intense trainingen hield ik mijzelf bezig met kleinschalige internationale toernooien en alles verliep ontzettend goed. Een WK is het helaas niet geworden waar ik tot op de dag van vandaag nog GEEN spijt van heb gehad. Want ik ben trots. Trots op hoever ik het heb weten te schoppen en trots op het niveau waarop ik Taekwon-DO kan beoefenen.

In die zelfde tijd heb ik mijn tweede dangraad weten te behalen.(mijn tweede zwarte band). Ik zou zeggen ‘zonder moeite’. Maar dat is niet waar. Het is gepaard gegaan met héél véél moeite. Maar omdat ik zo zelfverzekerd tewerk ben gegaan en zoveel plezier heb in wat ik doe, voelt het niet alsof het mij veel moeite heeft gekost. Dit is een belangrijk iets voor als je ooit iets gaat doen waarvoor jij zelf écht wilt gaan. Ga daar namelijk dan ook voor, voor 200%. Dan voelt het namelijk niet alsof het moeite kost en dan levert het je namelijk enorm veel op.

Bedankt voor het lezen. Als je gefascineerd bent over dit verhaal en nog meer vragen hebt dan ben je altijd welkom om deze te stellen. Alleen al met het typen van dit bericht merk ik dat ik er enthousiast van wordt.

Tot snel!

Martijn

In het kort mijn ervaring als Taekwon-DO beoefenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven